Siemię Lniane Złote Złociste

polecany dla diabetyków
[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

Nazwa wyrobu

SIEMIĘ LNIANE ZLOTE

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do bezpośredniej konsumpcji

Składniki

Nasiona lnu,

Cechy organoleptyczne

Zapach i smak charakterystyczny bez obcych posmaków i zapachów. Barwa brązowa kształt owalny spłaszczony.

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna513,00 kcal Białko19,80 gWęglowodany1,00 gTłuszcz41,90 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność:56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-skład

-wartości odżywcze

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub rozgniecionych. Może to być również wywar lub mączka jako dodatek do wielu potraw. Praktycznie nie ma smaku, ewentualnie przy postaci zmielonej jest to posmak delikatnie gorzkawy. To świetny dodatek do musli, jogurtu, szejka owocowego, sosów, kanapek, sałatek, zup, do wypieków (np. chleba, ciasteczek owsianych). W układzie pokarmowym działa łagodząco przy bardzo wielu objawach, czasami nawet przeciwstawnych. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach. Obniża poziom złego cholesterolu. Zalecany jest jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej (przy raku prostaty). Również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowany przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy).

Stosowany jest do łagodzenia szeregu dolegliwości układu pokarmowego, a także oddechowego, oraz zewnętrznie, w kosmetologii. Ma przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych. Posiada liczne witaminy, głównie B1, B6 oraz minerały (magnez, żelazo, cynk). Len jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - tak ważnego dla prawidłowej pracy układu trawiennego.

 

Propozycja podania