Ksylitol Fiński 100% Cukier Brzozowy

 zamiennik cukru białego
[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

 

Charakterystyka produktu

 

Nazwa wyrobu

Ksylitol Cukier Brzozowy Fiński 100%

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do bezpośredniej konsumpcji.

Składniki

Cukier brzozowy

Cechy organoleptyczne

Smak i zapach charakterystyczny dla produktu.

Alergeny

Produkt zawiera siarczany, może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. Zawiera konserwanty.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność 56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Spożywać bezpośrednio.

Propozycja podania

Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy oraz sprzyja przyswajaniu wapnia,dzięki czemu:

- zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł
- pobudza wydzielanie śliny
- likwiduje nieprzyjemny zapach z ust
- ogranicza rozwój pleśni w przewodzie pokarmowym
- przeciwdziała osteoporozie

Ksylitol to biała, krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje jak zwykły cukier. Można stosować go do gotowania, pieczenia a także sporządzania konfitur.

Ksylitol zapobiega próchnicy oraz zmniejsza apetyt na słodycze.

Ksylitol jest całkowicie bezpieczny. Zalecana dzienna dawka – do 40 g.

 


 

Uwaga:

Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty).

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach).