Rodzynki sułtańskie

dieta wegetariańska

dieta wegańska

 

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

Nazwa wyrobu

RODZYNKI SUŁTAŃSKIE

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do bezpośredniej konsumpcji

Składniki

Rodzynki sułtańskie

Cechy organoleptyczne

Rodzynki zdrowe bez objawów zepsucia. Czyste bez widocznych uszkodzeń. Koloru ciemnobrązowego. Smak słodko-kwaśny, zapach charakterystyczny, bez obcych posmaków i zapachów.

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna 277,00 kcal
Białko 2,30 g
Węglowodany 71,20 g
Tłuszcz 0,50 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. Bez konserwantów.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność 56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Spożyć bezpośrednio. Rodzynki to doskonała przekąska dla przekwitających pań. Podczas menopauzy spada produkcja estrogenów, co powoduje wypłukiwanie wapnia z kości i osteoporozę. Zawarte w rodzynkach wapń i bor spowalniają ten proces.

  • Poza tym rodzynki są dość dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny się znaleźć w diecie cierpiących na zaparcia.

  • Zawierają też magnez i witaminy z grupy B, pomagają więc w utrzymaniu koncentracji. Ponadto w ich skład wchodzą witaminy C oraz E (które zwalczają wolne rodniki), a także potas, cynk i żelazo (zapobiegając w ten sposób zatrzymywaniu płynów oraz obniżając ciśnienie). Te składniki poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.

Propozycja podania

Do bezpośredniego spożycia, dodatek do ciast, sosów, oraz musli. Rodzynki to doskonała przekąska. Rodzynki mogą być spożywane surowe lub używane do przygotowywania potraw. To przede wszystkie idealny dodatek do ciast, lodów, deserów, sałatek, surówek, mięs i sosów.

Rodzynki Melelayer są drobniejsze od Jumbo przez co lepiej sprawdzają się przy pieczeniu np. serników, gdyż nie osiadają tak szybko na spód ciasta i nie "wypadają" z niego podczas krojenia.

Świeże i mięsiste rodzynki Melelayer w sałatce owocowej nie zdominują jej smakowo a jedynie podkreślą wartości smakowe innych składników.