Czarnuszka

dieta wegetariańska

dieta wegańska

 

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

 

Nazwa wyrobu

CZARNUSZKA ZIARNO

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki

Czarnuszka ziarno.

Cechy organoleptyczne

                 

Barwa ciemno brązowa do czarnej. Smak gorzkawy przechodzący w ostry. Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla czarnuszki.

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników,.

Cechy mikrobiologiczne

Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się oznakowanie produktu.

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”, pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Przyprawę stanową czarne nasionka mające charakterystyczny smak-słodkawy, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć..

Propozycja podania

Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. Czarnuszkę można wykorzystać jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz innych wypieków, nasiona służą przede wszystkim do posypywania wypieków, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa, można jej używać do spodów do pizzy. Używana jest również do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako składnik mieszanek przyprawowych oraz środek ziołoleczniczy a także w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego. Doprawia się nią również: ziemniaki, jogurt, twaróg, zapiekanki, przetwory warzywne, marynaty oraz surówki. Czarnuszka poprawia smak tłustych potraw szczególnie baraninę i jagnięcinę