Kasza Gryczana Biała

polecany dla diabetyków
[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

Nazwa wyrobu

Kasza Gryczana Biała

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki 

Kasza gryczana biała powstaje z obłuskanych ziaren gryki, które nie są prażone. 

Cechy organoleptyczne

Smak charakterystyczny bez posmaków obcych, zapach swoisty bez zapachów obcych.

Wartość odżywcza w 100 g

 

Alergeny

Może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność:56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-skład

-wartości odżywcze

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Poddać obróbce termicznej przed podaniem. Kasza gryczana biała powstaje z obłuskanych ziaren gryki, które nie są prażone. Taki sposób obróbki powoduje iż jest najwartościowszą z kasz i ma wielu zwolenników. Kasza ta charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi.Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, magnan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1,B6,PP. Dodatkowo kasza jest również bogata w rutynę, kwercetynę i węglowodany.

Propozycja podania

Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki.