Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
CURRY |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Gorczyca, kolendra, kurkuma, imbir, kozieradka, pieprz czarny, chilli, koper, kmin, olej, sól. Indie, Polska. |
Cechy organoleptyczne |
Konsystencja sypka bez zbryleń. Barwa niejednolita, wyrazista, wynika z barwy naturalnej surowca. Zapach i smak swoisty, aromatyczny. Niedopuszczalny posmak stęchlizny i pleśni. |
Wartość odżywcza w 100 g |
wartość energetyczna 325 kcal/1360kJ |
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników. |
Cechy mikrobiologiczne |
Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne: Wilgotność: 56 - 60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -informacje o alergenach -kod kreskowy -kraj pochodzenia |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. |
Propozycja podania |
Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. badania dowodzą, że regularne spożywanie przyprawy curry (2-3 razy w tygodniu) korzystnie wpływa na pamięć. blokuje rozwój choroby Alzheimera i upośledzeń pamięci. |