Imbir Mielony

dieta wegetariańska

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

 

Charakterystyka produktu

 

Nazwa wyrobu

IMBIR MIELONY

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki

Imbir mielony.

Cechy organoleptyczne

Konsystencja sypka, bez zbryleń. Barwa kremowa do jasno żółtej. Zapach intensywny korzenny, aromatyczny, bez obcych zapachów. Smak korzenny, z nutą słodkości.

Wartość odżywcza w 100 g

wartość energetyczna 1452kJ /347 kcal
białko 9,12 g
węglowodany 70,79 g
tłuszcze 5,95 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników.

Cechy mikrobiologiczne

Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne:

Temperatura: 18 – 20°C

Wilgotność: 56 - 60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-skład

-informacje o alergenach

-kod kreskowy

-kraj pochodzenia

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej.

Propozycja podania

Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. 

Imbir ma zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków.

 

Działanie:

 

  • poprawia procesy trawienne

  • łagodzi bóle żołądka, migrenowe bóle głowy

  • stosowany przy chorobie lokomocyjnej, gdyż łagodzi mdłości

  • pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli

  • zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi

  • łagodzi bóle miesiączkowe

  • przynosi ulgę chorym stawom (polecany przy reumatyzmie)

  • dezynfekuje jamę ustną, łagodzi bóle zębów

  • zwiększa koncentrację i wydajność umysłową

  • polepsza krążenie krwi, wpływa korzystnie na cholesterol