Kozieradka Mielona

dieta wegetariańska

 

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

 

Nazwa wyrobu

KOZIERADKA MIELONA

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki

Kozieradka mielona

Cechy organoleptyczne

Barwa żółto-szara. Smak swoisty, gorzki, charakterystyczny bez obcych posmaków. Zapach swoisty, charakterystyczny bez obcych zapachów. Konsystencja sypka, bez zbryleń.

Wartość odżywcza w 100 g

wartość energetyczna 1352kJ/323 kcal
białko 23 g
węglowodany 58 g
tłuszcze 6,4 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników.

Cechy mikrobiologiczne

Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne:

Temperatura: 18 – 20°C

Wilgotność: 56 - 60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-skład

-informacje o alergenach

-kod kreskowy

-kraj pochodzenia

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej.Jako przyprawa kozieradka stosowana jest głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jej nasion używa się przede wszystkim do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, żółtego sera, różnego rodzaju zup i sosów, pieczywa i potraw mięsnych. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych.

  • Zewnętrznie: nasiona rozdrobnić, wymieszać z wodą na pastę, ogrzać i nanieść na płótno. Tak przygotowane ciepłe okłady (kataplazmy) przykładać na chore miejsca 2-3 razy dziennie;

  • Wewnętrznie: łyżkę nasion zalać szklanką wody, gotować 15 min., przecedzić, odwar pić 2-3 razy dziennie.

Działanie:

  • Nasiona kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanianie białko i tłuszcze roślinne.

  • Kozieradka ułatwia również przyswajanie węglowodanów, a ponadto wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz pobudza wydzielanie soku trawiennego i regenerację wszystkich tkanek. 

  • Szczególnie polecana jako zioło wzmacniające dla rekonwalescentów i sportowców.

  • Kozieradka poprawia apetyt oraz przyczynia się do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie.

Propozycja podania

Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy.