Liść Laurowy

dieta wegetariańska

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

   

 

Charakterystyka produktu

 

Nazwa wyrobu

LIŚCIE LAUROWE

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki i

Liście laurowe,

Cechy organoleptyczne

Barwa jasnozielona do oliwkowej. Zapach i smak gorzki, swoisty, bez obcych posmaków i zapachów.

Wartość odżywcza w 100 g

wartość energetyczna 1310kJ/ 313 kcal
białko 7,61 g
węglowodany 74,97 g
tłuszcze 8,36 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników,

Cechy mikrobiologiczne

Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne:

Temperatura: 18 – 20°C

Wilgotność: 56 - 60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-skład

-informacje o alergenach

-kod kreskowy

-kraj pochodzenia

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. Poprawiają smak wielu zup (ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur, flaki) oraz potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, drób, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i krabów. Liście laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Przyprawa ta łagodzi słone potrawy oraz posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Liście laurowe stosuje się zazwyczaj w całości, ale mogą być także używane w postaci sproszkowanej.

Propozycja podania

Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. Pomocne przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry, przy chorobach reumatycznych – do zastosowania zewnętrznego (nacieranie nalewką).

  • Liście odstraszają szkodniki kuchenne (wołki zbożowe, karaluchy). Wystarczy włożyć 3-4 listki pomiędzy artykuły spożywcze.

  • Liście laurowe posiadają właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.