Pomidor Suszony

dieta wegetariańska

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

Nazwa wyrobu

POMIODORY SUSZONY

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do bezpośredniej konsumpcji

Składniki

Pomidor suszony, sól.

Cechy organoleptyczne

Połówki pomidorów suszone na słońcu z dodatkiem soli, delikatne. Barwa ciemno czerwona do bordowej. Smak charakterystyczny, bez obcych posmaków i zapachów.

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna 209,00 kcal
Białko 15,00 g
Węglowodany 34,00 g
Tłuszcz 2,00 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność 56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Spożyć bezpośrednio. Pomidory suszone stanowią zdrową przekąskę, a także doskonały dodatek do sałatek i wielu potraw kuchni włoskiej. Idealne do: sosów, gulaszów, zup (rewelacyjny dodatek do zupy pomidorowej, gulaszowej), fasolki po bretońsku, pasztetu, zapiekanek, pizzy, spaghetti, surówek, sałatek, mięs (drobiu, cielęciny, wołowiny), sushi, grillowanych i pieczonych warzyw, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej (np. do bruschetty), polecamy marynowane o w oliwie i przyprawach (z dodatkiem świeżej bazylii).

Propozycja podania

Do bezpośredniego spożycia, dodatek sosów, dań mięsnych oraz wegetariańskich.Pomidor ma wiele składników odżywczych, takich jak: witamina A, B1, B2, B6, C, PP, oraz magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, potas - wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wzmacniają organizm, uodparniają, chronią przed infekcjami, regulują ciśnienie krwi. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz przeciwdziałający zachorowaniom na nowotwory, jest szczególnie przyswajalny w połączeniu z tłuszczem (podane np. z oliwą). Pamiętaj, że dodając pomidory do potraw, zyskujesz nie tylko walory smakowe...