Charakterystyka produktu |
|||||||||
Nazwa wyrobu |
AMARANTUS EKSPANDOWANY |
||||||||
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
||||||||
Składniki |
Nasiona amarantusa. |
||||||||
Cechy organoleptyczne |
Smak i zapach charakterystyczny, bez posmaku zjełczenia. Białe porowate bryłki z jasnymi popękanymi okrywami nasiennymi. |
||||||||
Wartość odżywcza w 100 g |
|
||||||||
Alergeny |
Może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
||||||||
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością. |
||||||||
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. |
||||||||
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
||||||||
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność:56-60% |
||||||||
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
||||||||
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -wartości odżywcze -informacja o alergenach -kod kreskowy |
||||||||
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Ziarna amarantusa zagotować w potrójnej ilości osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na najdrobniejszym sitku |
||||||||
Propozycja podania |
Nasiona amarantusa stosowane są jako dodatek do mięs i dań wegetariańskich. |