Amarantus Ziarno

dieta wegetariańska

dieta wegańska

 

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

Nazwa wyrobu

AMARANTUS ZIARNO

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki

Nasiona amarantusa.

Cechy organoleptyczne

Smak i zapach charakterystyczny, bez posmaku zjełczenia. Białe porowate bryłki z jasnymi popękanymi okrywami nasiennymi.

Wartość odżywcza w 100 g

Węglowodany: 67.0 g

Białko: 17.0 g

Tłuszcze: 8.0 g

Cholesterol: 0.0 mg

Sód: 0.00 mg

Błonnik: 0.0 g

Alergeny

Może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność:56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-skład

-wartości odżywcze

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Ziarna amarantusa zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od razu zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem, aż będzie miękki.

Propozycja podania

Ziarno amarantusa może być podstawą placków zbożowo - warzywnych oraz dodatkiem do potraw gotowanych i duszonych, zapiekanek i ciast. Cieszy się popularnością, jako surowiec na mąkę i kaszę nie zawierając glutenu, a więc przydatną dla osób uczulonych na tę substancję. Chętnie spożywany też przez wegetarian, gdyż posiada wszystkie aminokwasy.