Cynamon Cejloński Mielony

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

 

Nazwa wyrobu

CYNAMON  CEJLOŃSKI MIELONY

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki

Cynamon mielony.

Cechy organoleptyczne

Barwa żółto-brązowa. Smak korzenny bez obcych posmaków. Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla cynamonu. Konsystencja sypka, dopuszczalne niewielkie i nietrwałe zbrylenie.

Wartość odżywcza w 100 g

wartość energetyczna 247 kcal/1034kJ
białko 4 g
węglowodany 81 g
tłuszcze 1,2 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników.

Cechy mikrobiologiczne

Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne:

Temperatura: 18 – 20°C

Wilgotność: 56 - 60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-skład

-informacje o alergenach

-kod kreskowy

-kraj pochodzenia

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej.

Cynamon cejloński to najbardziej wykwintna i szlachetna z odmian cynamonu, która w porównaniu z popularnymi laskami cynamonu zawiera mniej kumaryny i jest nieco inny w smaku. Cynamon ten w zmielonej postaci ma jeszcze bardziej pudrową konsystencję i odrobinę inny kolor od cynamonu zwykłego. Jego cena jest wyższa, ale zalecany jest szczególnie tym, którzy spożywają cynamon w dużych ilościach (z uwagi na niską zawartość kumaryny nie mówi się o skutkach ubocznych jego spożywania w celach zdrowotnych). Jego smak jest wyraźniejszy, pełniejszy, a nawet odrobinę ostrzejszy (brak efektu zwietrzenia, wyczuwalna nutka ostrości.

Propozycja podania

Dodatek do ciast i sosów w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy.

Cynamon używany jest głównie do przyprawiania potraw słodkich, takich jak: zupy owocowe, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta, twarogi, budynie, napoje mleczne. Jest niezbędnym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Do potraw dodawany jest zazwyczaj w końcowej fazie ich przygotowania.
 

 

Cynamon w lecznictwie: ma właściwości redukujące tkankę tłuszczową, łagodzące przeziębienie, rozgrzewające i łagodzące bóle mięśni. Spożywanie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i poziomu cukru we krwi - polecany w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, wapnia. Olejek cynamonowy działa odprężająco i antyseptycznie.