Charakterystyka produktu |
|
||||||||
Nazwa wyrobu |
MIGDAŁY PŁATEK |
||||||||
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do bezpośredniej konsumpcji |
||||||||
Składniki i |
Migdały płatek |
||||||||
Cechy organoleptyczne |
Smak i zapach charakterystyczny dla migdałów bez obcych zapachów i posmaków. Płatki o jednolitym kolorze twarde. |
||||||||
Wartość odżywcza w 100 g |
|
||||||||
Alergeny |
Produkt jest alergenem, może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
||||||||
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
||||||||
Cechy fizyko-chemiczne |
Pozbawione zanieczyszczeń mechanicznych, bez konserwantu. Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. |
||||||||
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
||||||||
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność 56-60% |
||||||||
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
||||||||
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -informacja o alergenach -kod kreskowy |
||||||||
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Spożywać bezpośrednio. Migdały są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego. Żywieniowo zalicza się je do grupy orzechów, chociaż w istocie nimi nie są. Drzewa migdałowca występują praktycznie na wszystkich kontynentach. |
||||||||
Propozycja podania |
Do spożycia bezpośredniego bądź jako dodatek do musli, jogurtu, ciasta. Migdały są idealną przekąską między posiłkami, ale również stanowią nieodłączny element ciast oraz deserów. W przemyśle piekarskim znajdują zastosowanie jako masa migdałowa. Przerabiane są również na marcepan. Z nasion migdała tłoczy się bardzo smaczny olej migdałowy. |