Orzechy Nerkowca

dieta wegetariańska

dieta wegańska

 

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

Nazwa wyrobu

ORZECH NERKOWCA

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do bezpośredniego spożycia

Składniki

Orzechy nerkowca

Cechy organoleptyczne

Orzechy o kształcie nerki, czyste, zdrowe, dostatecznie rozwinięte, bez skorupy zewnętrznej, pozbawione łuski. Na przekroju barwy kości słoniowej. Smak słodki, bez obcych smaków i zapachów.

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna 553,00 kcal
Białko 18,00 g
Węglowodany 30,00 g
Tłuszcz 44,00 g

Alergeny

Produkt jest alergenem, może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. Bez konserwantów.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność 56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Spożyć bezpośrednio. Orzech cashew to gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny nanerczowatych, bardzo bliski krewniak mango. Owoc składa się z dwóch części: jabłka nanerczowego oraz owocu właściwego - orzecha nerkowca. Pochodzi z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej (Brazylia). Uprawiany jest również w Indiach, Wietnamie oraz Afryce Środkowej.

Propozycja podania

Do bezpośredniego spożycia, dodatek do ciast, sosów, oraz musli. Orzechy nerkowca bardzo często stanowią element mieszanek bakaliowych, świetnie sprawdzają się w roli przekąski. W kulinariach wykorzystuje się je także jako składnik sałatek, dań mięsnych, czy farszy. W cukiernictwie orzechy znajdują zastosowanie jako dodatek do ciast.