Charakterystyka produktu |
|||||||||
Nazwa wyrobu |
PISTACJE |
||||||||
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do bezpośredniego spożycia |
||||||||
Składniki |
Pistacje, sól |
||||||||
Cechy organoleptyczne |
Orzechy całe czyste zdrowe, dostatecznie rozwinięte, ze skorupką otwartą naturalnie lub mechanicznie. Jądra pokryte zielonym naskórkiem na całej powierzchni lub częściowo odsłonięte. Na przekroju barwy kremowej. Smak słony, bez obcych smaków i zapachów. |
||||||||
Wartość odżywcza w 100 g |
|
||||||||
Alergeny |
Jest alergenem. Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
||||||||
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością. |
||||||||
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. |
||||||||
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
||||||||
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność 56-60% |
||||||||
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
||||||||
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -informacja o alergenach -kod kreskowy |
||||||||
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Spożyć bezpośrednio. Orzechy spożywane są na surowo, jednak najczęściej praży się je w soli i sprzedaje w łupinie. Stanowią idealny dodatek do:
|
||||||||
Propozycja podania |
Do bezpośredniego spożycia, dodatek do ciast, sosów, oraz musli. |