Charakterystyka produktu |
|
||||||||
Nazwa wyrobu |
ŚLIWKA SUSZONA |
||||||||
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do bezpośredniej konsumpcji |
||||||||
Składniki |
Śliwki suszone, kwas sorbinowy, |
||||||||
Cechy organoleptyczne |
Smak słodki charakterystyczny zapach aromatyczny typowy, bez obcych posmaków i zapachów. Całkowita ilość uszkodzeń do 10% produktu wliczając wszystkie możliwe odstępstwa od doskonałości i zanieczyszczenia. |
||||||||
Wartość odżywcza w 100 g |
|
||||||||
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
||||||||
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
||||||||
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników. Zawartość pestycydów zgodna z przepisami prawa żywnościowego. Bez dwutlenku siarki. |
||||||||
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów gnicia, brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
||||||||
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność 56-60% |
||||||||
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
||||||||
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -informacja o alergenach -kod kreskowy |
||||||||
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Spożyć bezpośrednio lub posiekane. Wprawdzie 100 gram śliwek zawiera także 200 kalorii, ale bez obaw możemy włączyć te owoce do naszej diety, dodając kilka sztuk np. do porannego jogurtu, czy do obiadowej sałatki z kapustą pekińską. Śliwki suszone są doskonałe jako słodka przekąska i jako dodatek do wypieków i deserów. Suszone śliwki wykorzystywane są do produkcji jogurtów, deserów, mieszanek płatków śniadaniowych i w przemyśle cukierniczym. |
||||||||
Propozycja podania |
Jako dodatek do ciast, pieczeni, deserów. |