Kukurydza Popcorn

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

Charakterystyka produktu

 

Nazwa wyrobu

POPCORN

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do bezpośredniej konsumpcji.

Składniki

Ziarna kukurydzy,

Cechy organoleptyczne

Smak i zapach charakterystyczny dla aloesu. Suche twarde fragmenty aloesu. Bez cukrowego nalotu.

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna451,00 kcal Białko9,00 gWęglowodany70,00 gTłuszcz15,00 g

Alergeny

Produkt zawiera siarczany, może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. Zawiera konserwanty.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność 56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Popcorn powstający z ziaren kukurydzy, stanowi doskonałą alternatywę dla typowych, słodkich przegryzek. Dodatkowo, w przeciwieństwie do nich, jest ubogi w cukry.

Potrzebujesz:

  • garnek lub patelnię wraz z pokrywką,

  • olej,

  • kukurydzę,

  • ulubione dodatki, np.: sól, masło

Garnek lub patelnia powinny być odpowiednio duże, aby pomieścić popcorn już po uprażeniu. Pokrywka jest potrzebna, ponieważ inaczej strzelające ziarna kukurydzy będą latać po całej kuchni.

Wlej olej i dodaj sól wg swoich preferencji, wymieszaj. Rozgrzej olej, po czym wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką. Wkrótce pierwsze ziarna zaczną strzelać. Po ok. 5 minutach, kiedy ziarna będą strzelać coraz rzadziej zdejmij garnek z ognia i przesyp gotowy popcorn do miski. Teraz możesz dodać pozostałe ulubione składniki, np. masło.

Działanie:

  • Popcorn stanowi wartościowe urozmaicenie diety wzbogacając ją w składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź.

  • Ziarna popcornu to również źródło witamin: A, B1, B6 oraz PP.

 

Propozycja podania