Charakterystyka
Ryż sypki parboiled jest preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze oraz znacznie skraca się czas gotowania. Po ugotowaniu jest lekki i puszysty, nigdy się nie skleja.
Ryż paraboliczny jest produktem lekkostrawnym, łatwym do przygotowania, smacznym i bardzo zdrowym.
Opakowanie
Ryż Paraboliczny 4×100 g Piątnica – 4 wygodne saszetki
Zastosowanie
Używany jest do zup, dań mięsnych i wegetariańskich oraz do sałatek i deserów.
Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie.
Aby ugotować ryż paraboliczny w woreczkach należy dobrać taką ilość wody, aby cały woreczek był zanurzony. Odmierzoną, lekko posoloną wodę doprowadzić do wrzenia i wrzucić woreczek. Następnie gotować na wolnym ogniu około 15 min.