Charakterystyka:
Bułka tarta– produkt spożywczy powstały wskutek rozdrobnienia suchego pieczywa pszennego zwykłego i pieczywa pszennego wyborowego. Ze względu na swoją higroskopijność powinna być przechowywana w suchym miejscu, gdyż może zakisnąć lub spleśnieć. Nie powinna być przechowywana dłużej niż 6 miesięcy.
Pomimo nazwy, bułka tarta niekoniecznie musi być przygotowana z bułek. Do jej produkcji mogą być wykorzystane suchary, chleb, biszkopty, itp. W polskim prawie zabronione jest wykorzystanie tzw. zwrotów chleba do produkcji bułki tartej na sprzedaż.
Opakowanie:
Torba foliowa zgrzewana
Zastosowanie:
Stosowana jest m.in. jako składnik panierki mięs, warzyw i serów. Używa się jej również do posypywania formy na ciasto (ma zapobiegać jego przywieraniu). Dosypywanie pewnej ilości tartej bułki do półgotowych produktów kulinarnych zwiększa ich gęstość i spoistość (mięso mielone).
Poza kuchnią bułka tarta ma zastosowanie jako zanęta wędkarska, albo karma dla ptaków lub ryb.