Mak Niebieski

[Zaloguj się, aby zobaczyć cenę]
W magazynie
Zaloguj się aby kupić

Ten produkt nie może zostać dodany do
koszyka, ponieważ nie jesteś zalogowany.

 

Charakterystyka produktu

Nazwa wyrobu

MAK

Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji)

Do dalszej obróbki

Składniki

Mak

Cechy organoleptyczne


Kształt okrągły, nasiona nie popękane, smak i zapach charakterystyczny bez obcych posmaków i zapachów. Produkt sypki, suchy, o barwie ciemnoniebieskiej i szarej, ziarna średnicy ok. 1mm.

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna 2255kJ/542 kcal
Białko 19,5 g
Węglowodany 34,3 g
Tłuszcz 40,8 g

Alergeny

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Materiał opakowaniowy

Opakowanie foliowe PP zadrukowane międzywarstwowo laminowane, grubości 0,045 mm: worki foliowe: worki foliowe

Cechy fizyko-chemiczne

Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego.

Cechy mikrobiologiczne

Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Warunki przechowywania

Miejsce suche i chłodne.

Temperatura: 18-20 °C

Wilgotność 56-60%

Transport i dystrybucja

Samochody przystosowane do przewozu żywności:

-transport własny

-czysty, wolny od obcych zapachów.

Oznakowanie

Na opakowaniu znajduje się:

-logo firmy

-nazwa produktu

-masa

-dane dystrybutora

-termin przydatności do spożycia

-informacja o alergenach

-kod kreskowy

Instrukcja użytkowania/przygotowania

Użyć w potrawie przed jej obróbką termiczną.

Propozycja podania

Nasiona maku stosuje się między innymi do wypieku ciast, słodkich bułeczek, przygotowania kutii, oraz jako dodatek do innych dań z makaronem, ciastem francuskim oraz ryżem.

Działanie:

 

  • Jest bogatym źródłem białka, węglowodanów, wapnia oraz błonnika.

  • Wartość energetyczna w 100 g wynosi ok. 478 kcal. Pomimo swojej wysokiej kaloryczności mak niebieski jest polecany osobom z problemami układu pokarmowego i kostnego.

  • Błonnik w nim zawarty ułatwia procesy trawienne.

  • działa uspokajająco, łagodząco i przeciwbólowo,
  • przeciwdziała zapaleniom i obniża gorączkę.

 

.