Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
CHILLI GRYS MIELONE |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Chilli mielone, |
Cechy organoleptyczne |
Konsystencja sypka, barwa jednolita pomarańczowa. Zapach swoisty bez obcych zapachów. Smak silnie piekący, bez posmaków. |
Wartość odżywcza w 100 g |
wartość energetyczna 1209kJ/289 kcal |
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie foliowe PP zadrukowane między-warstwowo laminowane, grubość 0,045mm: worek foliowy |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa. |
Cechy mikrobiologiczne |
Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne: Wilgotność: 56 - 60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -informacje o alergenach -kod kreskowy -kraj pochodzenia |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. |
Propozycja podania |
Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. Papryka chilli mielona idealna do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej oraz indyjskiej. Wysuszona i zmielona papryka dodawana jest do wszelkiego rodzaju gulaszów, zup, warzyw, sosów, sałatek, serów, ostrych potraw, w tym sosów. Paprykę można łączyć z czosnkiem, cebulą, majerankiem lub kminkiem. Ponadto stosuje się ją do potraw z fasoli, dań mięsnych oraz ryb. Intensywnie czerwony kolor papryki, świetne sprawdza się jako barwnik i uatrakcyjnia wygląd potraw.. Papryki chili są niezrównanym źródłem witaminy A. W suszonej papryce ilość witaminy zwielokrotnia się z powodu wzrostu ilości karotenu w procesie suszenia. Suszone papryki chili zawierają więcej witaminy A niż świeża marchew. To właśnie karoten nadaje papryce chili jej czerwony kolor. Są bogate w witaminy i minerały: tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina B3), kwas foliowy (witamina B12), potas, fosfor, żelazo i wapń. Papryki chili są antyoksydantami. Lecz trzeba mieć na uwadze to, że spożywane w nadmiernych ilościach mogą przyczynić się do postania nowotworu okrężnicy. Papryki chili są wysoko cenione przez każdego komu bliskie są zasady zdrowego odżywiania. Nie zawierają tłuszczu, obfitują w błonnik i są niskokaloryczne. Kapsaicyna -odpowiedzialna za ostry, piekący smak papryki chili działa na receptory bólu oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Pobudza układ nerwowy, a także mózg do wytwarzania endorfin, hormonów szczęścia, poprawiając nam samopoczucie. Kapsaicyna jest naturalnym antybiotykiem i spowalnia proces namnażania się bakterii w organizmie i produktach spożywczych. To tłumaczy również dlaczego ostre potrawy wolniej ulegają psuciu. Spożywanie papryki chili obniża poziom cholesterolu we krwi. Papryka chili zwiększa przepływ krwi, wzmaga apetyt i przyśpiesza metabolizm. Nie dziwne jest zatem to, że podczas jedzenia papryki chili ludzie pocą się tak jakby przebiegli maraton.
|