Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
Ksylitol Cukier Brzozowy Fiński 100% |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do bezpośredniej konsumpcji. |
Składniki |
Cukier brzozowy |
Cechy organoleptyczne |
Smak i zapach charakterystyczny dla produktu. |
Alergeny |
Produkt zawiera siarczany, może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. Zawiera konserwanty. |
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność 56-60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -informacja o alergenach -kod kreskowy |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Spożywać bezpośrednio. |
Propozycja podania |
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy oraz sprzyja przyswajaniu wapnia,dzięki czemu: - zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł Ksylitol to biała, krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje jak zwykły cukier. Można stosować go do gotowania, pieczenia a także sporządzania konfitur. Ksylitol zapobiega próchnicy oraz zmniejsza apetyt na słodycze. Ksylitol jest całkowicie bezpieczny. Zalecana dzienna dawka – do 40 g.
|
Uwaga:
Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty).
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach).