Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
CZARNUSZKA ZIARNO |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Czarnuszka ziarno. |
Cechy organoleptyczne |
Barwa ciemno brązowa do czarnej. Smak gorzkawy przechodzący w ostry. Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla czarnuszki. |
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników,. |
Cechy mikrobiologiczne |
Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się oznakowanie produktu. |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”, pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Przyprawę stanową czarne nasionka mające charakterystyczny smak-słodkawy, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć.. |
Propozycja podania |
Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. Czarnuszkę można wykorzystać jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz innych wypieków, nasiona służą przede wszystkim do posypywania wypieków, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa, można jej używać do spodów do pizzy. Używana jest również do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako składnik mieszanek przyprawowych oraz środek ziołoleczniczy a także w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego. Doprawia się nią również: ziemniaki, jogurt, twaróg, zapiekanki, przetwory warzywne, marynaty oraz surówki. Czarnuszka poprawia smak tłustych potraw szczególnie baraninę i jagnięcinę |