Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
Kasza Gryczana Biała |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Kasza gryczana biała powstaje z obłuskanych ziaren gryki, które nie są prażone. |
Cechy organoleptyczne |
Smak charakterystyczny bez posmaków obcych, zapach swoisty bez zapachów obcych. |
Wartość odżywcza w 100 g |
|
Alergeny |
Może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Dopuszczone do kontaktu z żywnością. |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. |
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność:56-60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -wartości odżywcze -informacja o alergenach -kod kreskowy |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Poddać obróbce termicznej przed podaniem. Kasza gryczana biała powstaje z obłuskanych ziaren gryki, które nie są prażone. Taki sposób obróbki powoduje iż jest najwartościowszą z kasz i ma wielu zwolenników. Kasza ta charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi.Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, magnan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1,B6,PP. Dodatkowo kasza jest również bogata w rutynę, kwercetynę i węglowodany. |
Propozycja podania |
Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki. |