Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
PROSZEK DO PIECZENIA |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Proszek do pieczenia. |
Cechy organoleptyczne |
Smak i zapach charakterystyczny, bez posmaku zjełczenia. Białe porowate bryłki |
|
|
Alergeny |
Może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością. |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. |
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność:56-60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -wartości odżywcze -informacja o alergenach -kod kreskowy |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Proszek do pieczenia jest białą mieszanka związków chemicznych o sypkiej konsystencji. Zawarty w nim dwutlenek węgla sprawi, że Twoje wyrosną lekkie i delikatnie puszyste. Podstawowym zadaniem proszku do pieczenia jest spulchnianie produktów piekarniczych (chleba, ciast itp.). |
Propozycja podania |
Wyroby cukiernicze: ciasta, ciasteczka, babki, biszkopty, ciasta kruche oraz wyroby piekarnicze (chleby, bułki). Wsyp 15 g proszku na ok. 500 g mąki. Pamiętaj, że zbyt duża ilość proszku do pieczenia dodana do Twojego wypieku, zdominuje jego smak, dlatego używaj go z umiarem. |