Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Cynamon mielony. |
Cechy organoleptyczne |
Barwa żółto-brązowa. Smak korzenny bez obcych posmaków. Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla cynamonu. Konsystencja sypka, dopuszczalne niewielkie i nietrwałe zbrylenie. |
Wartość odżywcza w 100 g |
wartość energetyczna 247 kcal/1034kJ |
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników. |
Cechy mikrobiologiczne |
Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne: Wilgotność: 56 - 60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -informacje o alergenach -kod kreskowy -kraj pochodzenia |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. Cynamon cejloński to najbardziej wykwintna i szlachetna z odmian cynamonu, która w porównaniu z popularnymi laskami cynamonu zawiera mniej kumaryny i jest nieco inny w smaku. Cynamon ten w zmielonej postaci ma jeszcze bardziej pudrową konsystencję i odrobinę inny kolor od cynamonu zwykłego. Jego cena jest wyższa, ale zalecany jest szczególnie tym, którzy spożywają cynamon w dużych ilościach (z uwagi na niską zawartość kumaryny nie mówi się o skutkach ubocznych jego spożywania w celach zdrowotnych). Jego smak jest wyraźniejszy, pełniejszy, a nawet odrobinę ostrzejszy (brak efektu zwietrzenia, wyczuwalna nutka ostrości. |
Propozycja podania |
Dodatek do ciast i sosów w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. Cynamon używany jest głównie do przyprawiania potraw słodkich, takich jak: zupy owocowe, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta, twarogi, budynie, napoje mleczne. Jest niezbędnym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Do potraw dodawany jest zazwyczaj w końcowej fazie ich przygotowania.
Cynamon w lecznictwie: ma właściwości redukujące tkankę tłuszczową, łagodzące przeziębienie, rozgrzewające i łagodzące bóle mięśni. Spożywanie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i poziomu cukru we krwi - polecany w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, wapnia. Olejek cynamonowy działa odprężająco i antyseptycznie.
|