Ryż biały długoziarnisty jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym i niskokalorycznym. Posiada wyraźny smak i doskonale współgra z wieloma produktami, co umożliwia przygotowanie oryginalnych potraw. Ziarna tego ryżu są długie i smukłe, zazwyczaj cztery, czy pięć razy dłuższe niż szersze.
Posiadają dużo wartościowego białka, błonnik, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń. Ryż biały ma szerokie zastosowanie dietetyczne (przy miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, marskości wątroby, nadczynności gruczołu tarczycy, otyłości); stosuje się go w żywieniu dzieci, ludzi starszych, sportowców, alergików.
Dodatek warzyw sprawia, że ugotowany ryż może stanowić samodzielne danie.
Kartonik z 2 wygodnymi saszetkami z atestem spożywczym
Doskonały do zastosowania w każdej potrawie mięsnej, wegetariańskiej, sałatkach oraz deserach. Idealny do sałatek, potraw mięsnych i z jarzyn. (Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów smakowych i odżywczych).
Aby ugotować ryż z warzywami w woreczkach należy dobrać taką ilość wody, aby cały woreczek był zanurzony. Odmierzoną, lekko posoloną wodę doprowadzić do wrzenia i wrzucić woreczek. Następnie gotować na wolnym ogniu około 15 min.