Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
IMBIR MIELONY |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Imbir mielony. |
Cechy organoleptyczne |
Konsystencja sypka, bez zbryleń. Barwa kremowa do jasno żółtej. Zapach intensywny korzenny, aromatyczny, bez obcych zapachów. Smak korzenny, z nutą słodkości. |
Wartość odżywcza w 100 g |
wartość energetyczna 1452kJ /347 kcal |
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników. |
Cechy mikrobiologiczne |
Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne: Wilgotność: 56 - 60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -informacje o alergenach -kod kreskowy -kraj pochodzenia |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. |
Propozycja podania |
Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. Imbir ma zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków.
Działanie:
|