Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
|
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do dalszej obróbki |
Składniki |
Kwasek cytrynowy |
Cechy organoleptyczne |
Biały krystaliczny proszek. Smak kwaśny. Bezwonny. |
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, |
Cechy mikrobiologiczne |
Liczba pleśni oraz drobnoustrojów zgodna z wymogami prawa. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne: Wilgotność: 56 - 60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -skład -informacje o alergenach -kod kreskowy -kraj pochodzenia |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Dodać do potrawy i poddać obróbce termicznej. |
Propozycja podania |
Dodatek do dań, w celu polepszenia smaku i aromatu potrawy. Stosowany jako przeciwutleniacz. Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych a także jako kwasowy środek myjący w różnych procesach czyszczących. |