Charakterystyka produktu |
|||||||||
Nazwa wyrobu |
POMIODORY SUSZONY |
||||||||
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do bezpośredniej konsumpcji |
||||||||
Składniki |
Pomidor suszony, sól. |
||||||||
Cechy organoleptyczne |
Połówki pomidorów suszone na słońcu z dodatkiem soli, delikatne. Barwa ciemno czerwona do bordowej. Smak charakterystyczny, bez obcych posmaków i zapachów. |
||||||||
Wartość odżywcza w 100 g |
|
||||||||
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
||||||||
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie dopuszczone do kontaktu z żywnością. |
||||||||
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. |
||||||||
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
||||||||
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność 56-60% |
||||||||
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
||||||||
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -informacja o alergenach -kod kreskowy |
||||||||
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Spożyć bezpośrednio. Pomidory suszone stanowią zdrową przekąskę, a także doskonały dodatek do sałatek i wielu potraw kuchni włoskiej. Idealne do: sosów, gulaszów, zup (rewelacyjny dodatek do zupy pomidorowej, gulaszowej), fasolki po bretońsku, pasztetu, zapiekanek, pizzy, spaghetti, surówek, sałatek, mięs (drobiu, cielęciny, wołowiny), sushi, grillowanych i pieczonych warzyw, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej (np. do bruschetty), polecamy marynowane o w oliwie i przyprawach (z dodatkiem świeżej bazylii). |
||||||||
Propozycja podania |
Do bezpośredniego spożycia, dodatek sosów, dań mięsnych oraz wegetariańskich.Pomidor ma wiele składników odżywczych, takich jak: witamina A, B1, B2, B6, C, PP, oraz magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, potas - wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wzmacniają organizm, uodparniają, chronią przed infekcjami, regulują ciśnienie krwi. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz przeciwdziałający zachorowaniom na nowotwory, jest szczególnie przyswajalny w połączeniu z tłuszczem (podane np. z oliwą). Pamiętaj, że dodając pomidory do potraw, zyskujesz nie tylko walory smakowe... |