Charakterystyka produktu |
|
Nazwa wyrobu |
ŻURAWINA SUSZONA CAŁA |
Typ (np. surowy, do dalszej obróbki, do bezpośredniej konsumpcji) |
Do bezpośredniej konsumpcji |
Składniki |
Żurawina suszona |
Cechy organoleptyczne |
Mięsiste owoce, zapach i smak cierpko-słodki charakterystyczny dla żurawiny bez obcych zapachów i posmaków. Barwa ciemno brunatna. |
Wartość odżywcza w 100 g |
wartość energetyczna 1272kJ/304kcal |
Alergeny |
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. |
Materiał opakowaniowy |
Opakowanie foliowe PP zadrukowane międzywarstwowo laminowane, grubości 0,045 mm: worki foliowe 100g, 250g, 500g 1kg |
Cechy fizyko-chemiczne |
Brak obecności szkodników, zawartość pestycydów zgodna z wymogami prawa żywnościowego. |
Cechy mikrobiologiczne |
Brak objawów pleśni i innych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. |
Warunki przechowywania |
Miejsce suche i chłodne. Wilgotność 56-60% |
Transport i dystrybucja |
Samochody przystosowane do przewozu żywności: -transport własny -czysty, wolny od obcych zapachów. |
Oznakowanie |
Na opakowaniu znajduje się: -logo firmy -nazwa produktu -masa -dane dystrybutora -termin przydatności do spożycia -informacja o alergenach -kod kreskowy |
Instrukcja użytkowania/przygotowania |
Spożyć bezpośrednio. Suszona żurawina jest zdrowa i pyszna. Nadaje się zarówno do przekąsek, śniadań i deserów (musli, owsianki, galaretek, sałatek owocowych, ciast), oraz jako dodatek do dań mięsnych (z którymi głównie jest kojarzona), buraków, warzywnych surówek i sałatek, pasztetów. Herbata z żurawiny może zastąpić herbatki owocowe, czy czarną herbatę. Jej owoce - małe, mięsiste, cierpko-słodkie to bomby witaminowe. Żurawina to zdrowie i witalność prosto z natury. |
Propozycja podania |
Dodatek do musli, owsianka, galaretki, sałatki owocowe, ciasta oraz jako dodatek do dań mięsnych, buraków, warzywnych surówek i sałatek, pasztetów. |